Menu
Spread the love

Vloerverwarming

Een houten vloer met vloerverwarming en/of warmtepomp

Onze houten vloeren zijn zeer geschikt voor op vloerverwarming.

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het monteren van vloeren op vloerverwarming en bieden de garantie dat onze houten vloeren uitstekend gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming  zonder dat u te maken krijgt met risico’s. Onze vloeren worden verlijmd op een ondervloer op de beton / zandcement / anhydriet vloer en gaan goed samen met zowel vloerverwarming als -koeling.  Dit geldt voor 80% van onze houten vloeren. Met bijvoorbeeld de visgraat vloeren, de Hongaarse punt of Versailles vloer. Wij maken gebruik van een lijm die in het bijzonder geschikt is voor hogere  temperaturen en elastisch is. De vloerverwarming kan zowel als hoofd- en als bijverwarming dienen. 

Onze visgraat en planken vloeren zijn tevens zeer geschikt voor vloerverwarming in combinatie met een (bijv. hybride) warmtepomp.

Oude Plank Vloerverwarming foto v1
Oude Plank Vloerverwarming foto v2

Welke houten vloeren zijn geschikt?

Kiest u voor vloerverwarming, dan moet de houten vloer wel geschikt zijn. Zonder u te vermoeien met ingewikkelde technische feiten zijn de volgende punten van belang:

Hout met vloerverwarming

Bij nieuw aangelegde vloerverwarmingssystemen is het van belang dat u het opstook- en afkoelprotocol uitvoert. Hierin staat hoe u de vloerwarming dient op te stoken en af te laten koelen voor het monteren van de houten vloer. Dit protocol wordt door ons verstrekt.

Constante warmte

Een houten vloer zal iets trager warm worden dan bijvoorbeeld een plavuizen vloer. Daarentegen koelt hout ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Bij een houten vloer is het van belang dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Een constante temperatuur van het hout is ook het meest comfortabel voor uw leefklimaat. In de zomer is  vloerverwarming niet nodig, daarom laat u in de lente de temperatuur al langzaam teruglopen en in de herfst langzaam weer oplopen. En in de winter houdt u de temperatuur constant.

Welk hout op vloerverwarming?

Houten vloeren op vloerverwarming is een ideale combinatie van warmte, comfort en een schitterende vloer! De Oude Plank zorgt met de beste materialen, zijn vakkundige monteurs en goede werkvoorbereiding dat uw houten vloeren probleemloos op vloerverwarming gelegd kan worden. 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Vul het contactformulier in of kom langs in onze showroom!

Veel gestelde vragen over houten vloeren en vloerverwarming

Het antwoord is volmondig ja. Veel mensen denken ten onrechte dat vloerverwarming te warm is voor het hout. 80% van al onze houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. In combinatie met onze ondervloer en speciale lijm is een watertemperatuur van 40°C mogelijk. Dat is veel heter dan voor dagelijks gebruik nodig is. De meeste nieuwe vloerverwarmingssystemen zijn zelfs begrensd op 37°C. U hoeft dus alleen nog te letten op de omstandigheden die voor elke houten vloer van belang zijn. Zo is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning bij voorkeur tussen de 55% en 65% ligt. Dit kunt u meten met een hygrometer. 

Een houten vloer zal iets trager warm worden dan bijvoorbeeld een plavuizen vloer. Daarentegen koelt hout ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Bij een houten vloer is het van belang dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. 

Ten eerste is het bij nieuw aangelegde systemen van belang dat u de opstook- en afkoelprocedure uitvoert. (Het opstookprotocol is bij ons opvraagbaar.) De ingangstemperatuur van het water mag niet meer dan 40°C zijn. Het is belangrijk dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Dat levert u het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor uw leefklimaat.

Wij maken gebruik van een lijm die in het bijzonder geschikt is voor hogere temperaturen en elastisch is. De vloerverwarming kan zowel als hoofd- en als bijverwarming dienen.