Nuttige tips

NUTTIGE TIPS WASOLIE

Indien de vloer door de Oude Plank is gemonteerd is de vloer al 1x behandeld met olie. Hierna dient u de vloer na 12-24 uur nogmaals te behandelen. Bij een legklare vloer hoeft dit niet. Voel eerst of de wasolie die wij hebben aangebracht niet meer plakt. U kunt de vloer indien gewenst licht opschuren met schuurpapier korrel 200 als u de vloer te ruw vindt aanvoelen. De laatste laag niet te dik aanbrengen. U kunt de wasolie aanbrengen met een viscose spons. Zet de wasolie gelijkmatig op in de lengte van de planken. Met 1 blik van 1000 ml kunt u 1 laag aanbrengen op circa 25-30 m2. Na 1 of 2 rijen planken verwijdert u de overtollige wasolie met een droge spons, ook in de lengte van de planken. U heeft meerdere droge sponzen nodig. Na 24 uur is de vloer licht belastbaar. Voel eerst of de vloer niet meer plakt voordat u er op loopt. De eerste 3 weken mag u de vloer nog niet dweilen, ook dient u voorzichtig te zijn met schuiven van meubels. Na circa 3 weken is de vloer volledig uitgehard.

Onderhoud van vloeren behandeld met wasolie

Wax & Clean Voor periodieke reiniging (tweewekelijks, maandelijks) Deze gebruikt u wanneer u de vloer wilt opfrissen op de belopen plaatsen. Voeg 200 – 300 ml Wax & Clean toe aan 10 liter water. Gebruik een dweilmop en maak deze lichtvochtig met het mengsel. Dweil de vloer gelijkmatig, voorkom plasvorming op de vloer. Mocht dit voorkomen, overtollig vocht direct verwijderen. Laat de vloer minimaal 20 minuten drogen.

Onderhoudsolie Voor periodiek onderhoud aan de toplaag (1x per jaar) Afhankelijk van het gebruik van uw vloer raden wij aan om 1 maal per jaar uw vloer te voorzien van een laag Onderhoudsolie. Deze voedt de vloer en zorgt ervoor dat de toplaag in stand blijft. Zorg ervoor dat u de vloer voor het aanbrengen van de Onderhoudsolie schoonmaakt. Tijdens het reinigen en onderhouden van uw vloer zullen oppervlakkige en diepe krassen zichtbaar worden. Gebruik Onderhoudsolie om de schrale plek weer bij te werken indien nodig. Deze aanbrengen met een pluisvrije doek of spons en daarna minimaal 6 uur laten drogen. Ziet deze na de eerste laag Onderhoudsolie nog steeds schraal, breng dan nogmaals een laag onderhoudsolie aan. Bij diepe krassen, neem contact op met ons. Voor het bijwerken van deze krassen is de kennis van de specialist nodig, omdat deze krassen door de toplaag en eventuele kleurlaag zijn heengegaan

NUTTIGE TIPS OVER BOENWAS

Indien de vloer door de Oude Plank is gemonteerd is de vloer al 1x behandeld met boenwas. Hierna dient u de vloer na 8 uur nogmaals te behandelende. Voel na 8 uur of de vloer niet meer plakt, zo niet dan kunt u de laatste waslaag aanbrengen, niet te dik, met een viscosespons in de lengte van de planken. De 2e laag moet 12 uur drogen. Als de vloer na 12 uur niet meer plakt, kunt u uw vloer in gebruik nemen.

Onderhoud van vloeren behandeld met was

Als er vlekken in uw vloer ontstaan kunt u deze plaatselijk schoonmaken met de groene kant van een schuursponsje en op deze plek weer een beetje gekleurde was aanbrengen. U kunt de vloer NIET dweilen met water, u kunt de vloer eventueel dweilen met een vloeibare transparante onderhoudswas, 1 of 2x per jaar.

NUTTIGE TIPS OVER STRUCTUUROLIE

U kunt de vloer vochtig afnemen met weinig water en een zacht schoonmaakmiddel, vloeibare groene zeep, of u doet een dopje structuurolie in het dweilwater. Uiteraard dient u deze emmer apart te houden van andere huishoudzaken. Hiervoor dient u een stok met een verwisselbare spons te gebruiken, deze spons kunt u slechts eenmalig gebruiken.
( uiteraard wel dweilen in de lengte van de planken ) Beschadigingen kunt u plaatselijk bijwerken met olie. Wel altijd een hele plank oliën i.p.v. alleen de plek. Olie met de kleur grijs of wit is, na opening, max. 1 tot 3 maanden houdbaar. Olie naturel / bruine tinten max 1,5 jaar.

LET OP !

  • Nooit een afwerkproduct in het donker aanbrengen
  • Altijd met een droge spons nawrijven
  • Plinten dienen direct na montage van de vloer gemonteerd te worden
  • Afwerkproducten vorst- en vochtvrij binnen bewaren
  • Materialen die gebruikt zijn om de vloer te behandelen, eerst overvloedig in water dompelen en minimaal 1 dag buiten laten liggen. Daarna pas weggooien, dit in verband met brandgevaar.

NUTTIGE TIPS OVER KRIMPEN & UITZETTEN

Hout is een natuurproduct en kan altijd werken, hout is onderhevig aan luchtvochtigheid. Hout werkt door schommelingen in de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid kunt u checken met een hygrometer.  Deze moet in de ruimte aanwezig zijn. Te koop online of bij bouwmarkten en huishoudwinkels. De stand van de hygrometer dient tussen de 50% en 65% te staan. Deze stand is ideaal voor uw vloer. Komt de hygrometer onder de 50% dan kunnen er kieren tussen de planken ontstaan. Blijft de luchtvochtigheid langere tijd onder de 55 % dan kunnen de planken hol trekken,dit trekt vaak niet meer recht. In de winter als er flink gestookt wordt kan de vloer krimpen, dit komt omdat de luchtvochtigheid daalt. U kunt waterbakjes aan de verwarming hangen of pannen water droogkoken zodat de ruimte bevochtigd wordt of u kunt een luchtbevochtiger aanschaffen. In de zomermaanden is het vochtiger en kan uw vloer uitzetten. U kunt dit voorkomen door een luchtontvochtiger te plaatsen. U kunt de luchtvochtigheid ook laten dalen door middel van goed ventileren van de ruimte. Ook eventueel de verwarming of openhaard aan te zetten zodat de ruimte droger wordt. Indien u tuindeuren heeft, kan daar altijd vocht onderdoor kan komen, isoleer dit goed. Omdat u zelf invloed heeft op de luchtvochtigheid in uw huis kunnen wij u geen garantie geven op het krimpen en uitzetten van de vloer.

NUTTIGE TIPS OVER VLOERVERWARMING

Het monteren van een houten vloer op vloerverwarming behoort zeker tot de mogelijkheden.
Dit is mogelijk, mits de ruimte / vloer aan de volgende voorwaarden voldoet.
Tevens mag de watertemperatuur niet hoger komen dan 40 graden. Wij vragen u dit te begrenzen. Uw kamertemperatuur zal max. 23 graden kunnen worden. Uiteraard afhankelijk van het soort systeem.

Let op! Met een vloerverwarming is het extra belangrijk dat u weet dat de mogelijkheid tot het verkrijgen van een kiertje tussen de planken aanwezig is. U dient de luchtvochtigheid in de ruimte extra goed in de gaten houden door middel van een hygrometer.

Wij adviseren het plaatsen van een vochtregelaar en het eventueel aanschaffen van een luchtbevochtiger.

Onze afwerkproducten zijn te bestellen via www.oudeplank.nl en natuurlijk af te halen in onze showroom.

 Wij wensen u veel plezier met uw vloer. Mocht u nog vragen hebben kunt u ons bellen of e-mailen.