Leginstructie

Gebruiksaanwijzing inzake de montage van zwevende vloeren – bijv. eiken vloeren / Am.grenen
Op onze website www.oudeplank.nl staat een filmpje van deze leginstructie.

Maak altijd eerst een vellingkantje aan de lange zijden van de plank d.m.v. een blokschaafje of schuurpapiertje. Dit kan naar eigen keuze grof of fijn. Indien u er voor kiest geen veiligkantje te maken, heeft u kans op meer kiertjes en hoogteverschillen in de vloer. Tevens kunnen de lange zijden van de planken scherp aanvoelen. Leg het vochtwerend scherm op de bestaande ondervloer steeds overlappend met 50 cm. Er komen dus 2 lagen vochtscherm onder de vloer te liggen. Indien u een extra ondervloer gaat gebruiken, dient deze over het vochtscherm te worden gelegd. Een planken vloer wordt bijna altijd in de lengte van de langste muur gelegd en / of met het licht mee. De planken werken namelijk in de breedte.
U moet minimaal 7 mm per afgelegde m¹ vrijhouden voor het werken van de vloer. Bijvoorbeeld: een kamer van 4 meter breed, 4 x 7 mm = 28 mm : 2 = 14 mm vrijhouden aan beide zijden ).
De kopse kanten kunt u zo goed als strak leggen ( ca. 1 mm ruimte ).

LET OP! bij Amerikaans grenen moeten de planken strak tegen de muur worden gelegd.
Grenen krimpt altijd nog en wordt nooit meer breder dan de geleverde breedtemaat.

Zaag blokjes van de uitgerekende dikte om deze tegen de muur aan te leggen. Start bij de langste muur. Begin met de groef v.d. planken naar de muur toe. Zorg dat de lasnaden ca. 30 à 35 cm uit elkaar liggen. Gebruik alle stukken, dus ook de korte stukken om mee te beginnen en te eindigen.
Open knoesten kunt u er naar wens zelf tussen uit zagen.
Kleine hoogteverschillen zijn in onze vloeren altijd aanwezig.
Als de vloer ligt moeten de blokjes worden verwijderd.

De ruimte tussen de vloer en de muur moet worden opgevuld met rolletjes van het vochtwerend scherm.

Schuren :

Dit hoeft maar licht omdat de planken geschaafd en geschuurd bij u aangeleverd zijn.
Werk altijd in de lengte van de planken. Schuur NOOIT met een woodboy, band- of parketschuurmachine! Gebruik voor eiken korrel 80, voor Amerikaans grenen korrel 150. Stofzuig hierna de vloer ZEER grondig. Niet vochtig afnemen. ( Schuren is niet nodig als u een vloer heeft aangeschaft die al behandeld is met een afwerkproduct ).
Wij adviseren om de vloer na montage wel direct te behandelen omdat een onbehandelde vloer erg gevoelig is voor luchtvochtigheid.

Gebruiksaanwijzing inzake de montage van vaste vloeren – bijv. oud dakbeschot of kaasplanken

Zaag alle kopse kanten van de planken haaks met behulp van een afkortzaag. Leg het vochtwerend scherm op de bestaande ondervloer steeds overlappend met 50 cm. Er komen dus 2 lagen vochtscherm te liggen.
Leg over het vochtscherm een ondervloer waarin je kunt schroeven ( bijv. spaanplaat of MDF). Laat hierbij wel rondom elke plaat ca. ½ cm ruimte vrij i.v.m werken van de platen.

Begin met de groef v.d. planken naar de muur toe. Zorg dat de lasnaden ca. 30 à 35 cm uit elkaar liggen.  Grenen/vuren planken moeten overal strak tegen de muren worden gemonteerd. Zij kunnen namelijk alleen maar krimpen en niet uitzetten. Afhankelijk van hoe goed de planken in elkaar gaan ( grenen planken hebben namelijk nog de oude mes en groef verbinding ) schroeft u de planken om de 50 cm vast. De schroeven minimaal 25 cm van de kopse kant van de plank houden. Gebruik alle stukken, dus ook de korte stukken om mee te beginnen en te eindigen.

Schuren:

Oude grenen ( donkere ) planken kunt u met een harde bezem vegen en dan goed stofzuigen.
U behoudt dan de originele kleur van het grenen omdat u niet schuurt. Ook kunt u de vloer licht opschuren met een handschuurmachine, werk altijd in de lengte van de plank. Gebruik korrel 120 of 150. Hoe langer u schuurt hoe lichter de planken worden. Nooit een woodboy, band- of parketschuurmachine gebruiken. Stofzuig hierna de vloer ZEER grondig

Wij adviseren om de vloer na montage wel direct te behandelen omdat een onbehandelde vloer erg gevoelig is voor luchtvochtigheid.

Tip: Maak van tevoren altijd een proefstaaltje op een stukje hout wat u overheeft van de vloer,
voordat u de hele vloer gaat bewerken.

Wasolie:
Goed schudden/roeren voor gebruik, tijdens de verwerking ook regelmatig roeren.

Breng altijd eerst de kleur aan en eindig met naturel. U kunt de wasolie aanbrengen met een viscose spons of blokkwast of roller. Zet de wasolie gelijkmatig op in de lengte van de planken. Na 1 of 2 rijen planken verwijdert u de overtollige wasolie met een droge spons, ook in de lengte van de planken.

U dient altijd 2 lagen olie aan te brengen. U kunt 1 laag en 1 laag naturel aanbrengen, 2 lagen kleur of u brengt 2 keer naturel aan indien u geen andere kleur heeft gekozen. Met 1 blik van 1000 ml kunt u 1 laag aanbrengen op circa 25-30 m2.(afhankelijk van houtsoort en dikte van de laag) Droogtijd is circa 12-24 uur per laag. Breng pas de volgende laag aan als de vorige laag niet meer plakt. Hoe dikker u de laag aanbrengt hoe langer het duurt voordat deze laag droog is. Na 24 uur is de vloer licht belastbaar.  Indien u het nodig vindt, kunt u de vloer voor de laatste laag heel licht opschuren, korrel 200. Indien u meerdere blikken wasolie heeft dan dient u deze altijd bij elkaar te voegen en goed te mengen.

Structuurolie:
Goed schudden voor gebruik, tijdens de verwerking ook regelmatig roeren.

U dient altijd 2 lagen olie aan te brengen. U kunt 1 laag en 1 laag naturel aanbrengen, 2 lagen kleur of u brengt 2 keer naturel aan indien u geen andere kleur heeft gekozen. Zet de olie gelijkmatig op met een viscose spons in de lengte van de planken. Direct nawrijven met een droge spons (anders krijgt u aanzetten) ook in de lengte van de planken. advies is om de olie in circa 2 – 3 lagen aan te brengen.

Er moet minimaal 1 blik olie van 5 liter op 80 – 90 m² ( 1 laag ) Droogtijd 1e en 2e laag: 12 uur.
Droogtijd 3e laag: 24 uur. Na 24 uur is de vloer licht belastbaar. Breng pas de volgende olielaag aan als de vorige laag niet meer plakt. Indien u het nodig vindt, kunt u de vloer voor de laatste laag heel licht opschuren, korrel 200.

Boenwas:
Zet de was dun en gelijkmatig op met een viscose spons, in de lengte van de planken.

De 1e laag ca. 4 uur laten drogen. De 2e laag ca. 8 uur laten drogen.
Er moet minimaal 1 blik was ( 5 liter ) op 90 – 100 m2., 1 laag.

MATERIALEN DIE GEBRUIKT ZIJN OM DE VLOER TE BEHANDELEN, EERST OVERVLOEDIG IN WATER DOMPELEN EN MINIMAAL 1 DAG BUITEN LATEN LIGGEN.
DAARNA WEG GOOIEN. DIT IN VERBAND MET BRANDGEVAAR.
LET OP! BRENG AFWERKPRODUCT NOOIT IN HET DONKER AAN !

De vloer mag na de laatste laag niet afgedekt worden ivm het vastplakken van het afdekmateriaal.
De vloer is na droging weer beloopbaar. Let de eerste weken wel op met schuiven van meubels en de eerste 3 weken mag u de vloer nog niet dweilen. Daarna kunt u de vloer vochtig, niet te nat afnemen.

Plinten:
Monteer na het aanbrengen van het afwerktpoduct direct de plinten. Indien u eiken plinten gebruikt,

Bewerk deze van tevoren met uw afwerkproduct.
Als u mdf plinten kiest, schildert u ze ook van tevoren en plaatst u ze als de vloer droog is.

Wij adviseren om een zwevende vloer niet rondom af te werken met platte afwerkplinten, hierdoor kan uw vloer namelijk niet optimaal werken.